Slim wonen

Als je ons aanbod bekijkt en onze website leest, zul je regelmatig stuiten op het woord “domotica”, maar wat is domotica?

Domotica herbergt de woorden domus (huis), informatica en robotica en staat voor alle technologische middelen en toepassingen die het leven in huis aangenamer maken. Om een voorbeeld te geven: Wij houden van reizen, de domotica toepassingen in huis zorgen ervoor dat waar wij heerlijk genieten op onze reis, het thuis toch lijkt alsof er iemand thuis is. Gordijnen sluiten en openen op logische momenten van de dag en slimme lichtplannen simuleren een bepaalde levendigheid in huis. Dat is wel zo relaxed vakantie vieren.

Maar ook als we thuis zijn zorgen slimme toepassingen voor een comfortabel leven. Na een lange dag werken komen wij thuis in een verwarmde woning waar de haard en de oven al aan staan en onze favoriete muziek uit de boxen klinkt.

De technologische ontwikkelingen zijn tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat lerende woningen anticiperen op gebruikelijk woongedrag. Dat wil zeggen dat gedurende de dag de activiteit in huis geregistreerd wordt, terugkerende patronen herkend worden en de technologie in de woning afgestemd wordt op de behoeften van de gebruikers. Met een vooraf in te stellen programma, kan per bewoner een setting gecreëerd worden waarin wordt voldaan aan alle behoeften en voorkeuren.

Het zijn handige middelen die nog maar weinig in woningen toegepast worden. Wij geloven heilig in deze technologische groei en zijn ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd alle woningen in meer of mindere mate voorzien zijn van slimme robotica en communicerende systemen.

Zo wordt het wooncomfort verhoogd, maar belangrijker nog: voor bepaalde doelgroepen betekent de inzet van domotica in huis ook dat men langer zelfstandig kan blijven wonen. Een prettige gedachte in deze vergrijzende samenleving. Het vooruitzicht op een comfortabele, rustige oude dag in de woning waar je je prettig en veilig voelt is een geruststellende gedachte.

(met dank aan maestr.nl voor het gebruik van het beeldmateriaal)

×