Hoe kies je de beste keuken?

De keuken speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Als centrale ontmoetingsplek in ons drukke bestaan. Waar we elkaar in de haast treffen voor een snelle hap, met de kinderen aan de keukentafel een spelletje spelen of knutselwerkjes maken. We lezen er de krant, ontbijten er op zondagochtend uitgebreid samen en koken er met vrienden of juist alleen. Er is geen plek in huis die zoveel warmte uitstraalt als de keuken. Het is dan ook belangrijk dat juist aan de keuken vroegtijdig en voldoende aandacht wordt besteed zodat een ruimte gecreëerd wordt die aan al onze verwachtingen voldoet.

Waar let je op als je je nieuwe keuken gaat inrichten?

Door in de ontwerpfase al goed na te denken over stijl, praktisch gebruik en verlichting kan vooraf al eenvoudig een mismatch in kleur- en materiaalkeuze, sfeer en indeling voorkomen worden. Stel je daarbij dan de volgende vragen:

Ruimte

Hoe is de gezinssamenstelling? Hoeveel mensen maken gebruik van de keuken en hoeveel ruimte hebben die nodig? Denk aan de ruimte die nodig is om te kunnen koken, praktische opbergruimte, veilige bewegingsruimte om te kunnen manoeuvreren met pannen en boodschappentassen. Bedenk daarbij dat keukenapparatuur als ovens en koelkasten ook een bepaalde gebruikersruimte vergen.

Praktisch gebruik

De zogeheten werkdriehoek vormt het fundament van het ontwerp. De denkbeeldige driehoek die getekend kan worden tussen de functies koelkast, spoelbak en kookplaat. Is deze te klein dan wordt het kookcomfort ernstig beperkt, te ruim dan is de kans op knoeien en ongelukjes onnodig groot. Voldoende werkruimte om prettig te kunnen werken is essentieel en als het keukenoppervlak het toelaat zijn ontmoetingsplekken als een bar of tafel zeker aan te bevelen. Ook in kleine keukens kunnen deze met een slim ontwerp gerealiseerd worden.

Stopcontacten

In de moderne keuken wordt gebruik gemaakt van allerhande elektrische apparaten en domotica (het op afstand aansturen van apparatuur). Niets is zo storend als het continu verplaatsen van deze apparaten vanwege een gebrek aan beschikbare stopcontacten, of allerlei snoeren die tot onveilige situaties kunnen leiden. Zorg dus voor voldoende contactpunten in de buurt van of op (pop-up) het werkblad. Handig om deze meteen te combineren met een usb-poort om tegelijkertijd een telefoon of tablet te kunnen opladen.

Verlichting

Onvoldoende licht, te hard of juist te zacht, een verkeerde plaatsing van het licht… niets is zo hinderlijk als het niet goed functioneren van de verlichting in de keuken. Maak van tevoren een duidelijk lichtplan en zorg voor licht boven het werkblad dat geen schaduwen werpt als je aan het werk bent. Speel met direct en indirect licht van opbouw- en inbouwspots en (weggewerkte) ledstrips en vergeet de verlichting in de looproute niet. Lichtaccenten die al dan niet gedimd kunnen worden, er is veel mogelijk om een sfeervolle keuken te creëren.

Kleur- en materiaalkeuze

De keuze in kleur en materiaal zijn sfeerbepalend in elke ruimte, daarnaast kun je hiermee ook een statement maken. Zo kunnen marmer, beton en staal een hele moderne of industriële uitstraling geven, terwijl hout en natuursteen zoals terrazzo en caesarstone meer een landelijk karakter geven aan een keuken. Kleuren kunnen ingetogen en tijdloos of juist heel uitgesproken en daarmee ook verrassend zijn.

Maatwerk en persoonlijkheid

Maatwerk is aan te raden, zeker in de keuken. Het maakt het mogelijk om van de ruimte iets unieks te maken. Duur hoeft het niet te zijn. Met eenvoudige middelen is al een groot effect te behalen. Denk bijvoorbeeld eens aan een ombouw van mdf met nissen erin, die vervolgens met renostuc naadloos wordt behangen. Latex in de gewenste kleur erop en het ziet er uit als een gestuukt geheel maar dan heel betaalbaar. Zo’n ombouw geeft in één keer veel meer body aan de keuken en is ook nog eens sfeervol met indirecte verlichting en opvallende accessoires.

Interesse in een vrijblijvende kennismaking met C’avante? Neem dan contact op via info@cavante.nl.

×